Tanmay Bakshi, verdens yngste IT-guru, kommer på Insight!

Han lærte å kode som femåring og utviklet sin første app som niåring. Møt verdens yngste Watson-utvikler, Tanmay Bakshi (15) på Insight 2019.

Med en pappa som er programmerer, er det kanskje ikke så rart at Tanmay fulgte i hans fotspor. Det oppsiktsvekkende er derimot at han lærte seg faget allerede som femåring.

– Jeg satt og så på at faren min skrev koder. Det var som magi. På den tiden var det fascinerende bare å få navnet mitt opp skjermen, sier Tanmay til nettstedet Entrepreneur.

Da Tanmay rundet syv, hadde han lest seg opp på programmering og bestemte seg for å starte sin egen YouTube-kanal. Her postet han videoer om koding, og mottok hundrevis av spørsmål fra nysgjerrige seere.

Ifølge nyhetsnettstedet CNBC, førte den enorme responsen til at Tanmay dedikerte kanalen sin til å hjelpe andre barn å tilegne seg kunnskap om koding. I dag har 15-åringen mer enn 200.000 følgere.

Hektet på kunstig inteligens
Programmering ble etter hvert for enkelt for Tanmay.

– Jeg følte bestandig at teknologi var veldig begrenset. I det øyeblikket jeg la noe inn i koden, følte jeg at det ble det foreldet, forklarer han til CNBC.

En dokumentar om IBMs «supermaskin» Watson ble et vendepunkt for den da ni år gamle gutten.

Watson kombinerer kunstig intelligens (AI) med analytisk programvare. I dokumentaren ble Tanmay introdusert for en maskin så smart at den klarte å slå to amerikanske mestere i kunnskapskonkurransen Jeopardy.

– Jeg ble umiddelbart hektet, sier Tanmay til CNBC.

Uken etter hadde han utviklet appen «Ask Tanmay», som automatisk besvarer spørsmål fra brukerne av appen. 

I 2017 kom nyheten om at Tanmay – som verdens yngste, var blitt del av det prestisjetunge Darwin Ecosystem, en av partnerne til IT-kjempen IBM. 

– Jeg hadde aldri sett for meg at min interesse og lidenskap for programmering og AI så raskt ville lede til en slik mulighet, uttalte Tanmay i pressemeldingen fra selskapet.

– Ikke vanskelig

Til tross for at Tanmay har mottatt tusenvis av spørsmål fra andre barn og unge, mener han at programmering ikke er vanskelig. Alle har evnen til å kunne lære seg å kode, uttalte Tanmay til avisen Times of India i fjor.

– De fleste av oss har en misoppfatning om at programmering er vanskelig. Det hjelper å starte tidlig, før du utvikler dette synet, mener han.

Selv vil Tanmay bruke sin kompetanse om AI til å utvikle tjenester som kan hjelpe mennesker med spesielle behov. Han tror imidlertid ikke at kunstig intelligens kan erstatte menneskets varme hender.

– Teknologien vil fjerne mange arbeidsoppgaver, samtidig som den kommer til å skape mange nye. Det handler om å være intelligent nok til å kunne dra nytte av teknologien, sier han til Times of India.

Vil du høre mer fra Tanmay Bakshi når han kommer til Oslo i mai? Meld deg på Insight 2019!

Tanmay Bakshi

Se intervju med Tanmay fra da han var i Norge sist:
https://kampanje.com/tech/2018/04/mot-14-aringen-som-tok-byra-norge-med-storm/